Blog

ON-KRUID voor biodiversiteitsherstel

(on)kruid werd opgericht in 2023 door drie landbouwkundigen, Brecht Herteleer, Torsten Martens en Anthony Denayer.

Samen met boeren wil (on)kruid de natuur herstellen in landbouwgebied. Ze telen (on)kruiden zoals korenbloem, kamille, akkergoudsbloem en veldzuring die bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Deze kruiden drogen en verwerken ze tot pure, natuurlijke kruidenthee. Op die manier bieden we ook burgers de kans om kopje per kopje meer bijen, vlinders en vogels terug te brengen naar Vlaamse velden.

De (on)kruidenthee wordt samengesteld in samenwerking met theesommelier Ann Van Steenkiste en met zorg verpakt door sociale ateliers. In februari 2024 won (on)kruid de eerste Cera Social Impact Award.

Ontdek meer op www.on-kruid.be


15-10-2024 - Véronique

RoomeR en VlieRonade : een Gents verhaal 

RoomeR is een lekker aperitief op basis van handgeplukte vlierbloesem en een geheime mix kruiden. Het drankje is lichtzoet met een vermouth toets. 
RoomeR wordt nog steeds ambachtelijk en met uiterste zorg voor kwaliteit gemaakt. Op het einde van het proces, wordt met een pincet vlierbloesembloemetjes toegevoegd o.a. door de mama van Jeroen Michels, de man achter dit mooi verhaal. 

Hoe het begon

Jeroen was reeds in zijn tienerjaren aan het experimenteren met brouwen. Eerst nog in zijn eigen kamer, wat niet zo handig was met het aanwezige vasttapijt. Gelukkig was er mémé Maria die haar huis en tuin ter beschikking stelde voor haar enthousiaste kleinzoon. Mémé Maria zorgde ook via het recept van haar vlierbloesemsiroop voor de inspiratie voor wat uiteindelijk RoomeR ging worden. In 2004 werd het bedrijf RoomeR opgestart. 

Ambacht

RoomeR wordt ambachtelijk en met zorg voor kwaliteit gemaakt. Het frisse ‘drankje met de zwevende bloemetjes’ is het resultaat van meer dan vijftien jaar experimenteren. Wat ooit startte als een hobby naast de job als maatschappelijk werker werd jaren later een fulltime bezigheid maar nog steeds ligt er aan de basis evenveel passie.

Er wordt ook nooit gekozen voor artificiële smaken, het product blijft puur en aan de basis ligt nog steeds de versgeplukte vlierbloesem. Deze wordt jaarlijks met de hand geplukt in verschillende natuurgebieden. Steeds een mooi verbindend moment met familie en vrienden. 

RoomeR gaat voor het kleinste detail: de bloemetjes worden met een pincet aan elke fles toegevoegd. De FOD economie erkent RoomeR als ambachtsman.

Respect voor mens en milieu

In het productieproces worden geen bewaarmiddelen en smaak/kleurstoffen toegevoegd. Het bottelen gebeurt in samenwerking met Ryhove, een beschutte werkplaats. Voor de verpakking worden dan weer samengewerkt met verschillende scholen.  Er wordt bewust gekozen voor diversiteit op de werkvloer, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een participatieve bedrijfscultuur. 

Via ecologische verpakking en transport probeert het bedrijf zo respectvol om te gaan met het milieu. 

Groei 

Tijdens de coronajaren was er ruimte om verder te dromen en te denken aan een nieuw product. Er werd veelvuldig geëxperimenteerd met citroen en vlierbloesem. De buurtbewoners werden ingeschakeld als proefpubliek en bepaalden mee de uiteindelijke smaak. En zo werd de Vlieronade, een ambachtelijke vlierbloesemlimonade gecreëerd. Hier werd gekozen voor blik, net weer voor dat duurzaam gegeven. 


06-10-2024 - Véronique

Natuurvlees van hoeveslagerij De Vierklaver

[Blogpost wijzigen]

Het natuurvlees bij VANIER is afkomstig van Rundveebedrijf en Hoeveslagerij De Vierklaver uit Lokeren. Annelies en Pieter kweken hun eigen runderen. Voor niet-rundvlees, werken ze samen met kleinschalige, familiale bio-bedrijven. Via VANIER leveren ze aan horeca en handelszaken. 

Annelies is de boerin en verzorgt de dieren. Pieter is slager, hij versnijdt de karkassen en maakt de bereidingen. De Vierklaver is een kleinschalig, lokaal familiebedrijf. Jaren geleden nam Pieter het bedrijf over van zijn vader. Momenteel hebben ze een 70-tal dieren. Sinds enkele jaren heeft de boerderij ook het bio-label.

Annelies en Pieter kweken het Blonde Aquitaine runderras. Dit runderras is een heel robuust, natuurlijk ras, afkomstig uit Zuid-Frankrijk dat graast op schrale grond. Het ras bij uitstek voor biologische rundveehouders. 

Bij hoeveslagerij De Vierklaver verloopt alles zo natuurlijk mogelijk. Zo worden de koeien pas vanaf hun 3e levensjaar drachtig, wanneer ze volledig volgroeid zijn. Bevruchting gebeurt op een natuurlijke manier zonder kunstmatige inseminatie. Anders dan bij dikbillen, verloopt het geboorteproces natuurlijk en moeten er geen keizersneden uitgevoerd worden. Annelies schiet enkel te hulp bij kalvingen als er problemen zijn, zoals bij een stuitligging. Kalfjes worden geboren tussen eind april en midden juli en worden gezoogd door hun moeder tot het voorjaar. Doordat de kalfjes ook in de winter moedermelk krijgen, zijn ze veel resistenter tegen ziektes. Bijkomend voordeel is dat de moederdieren beter in conditie blijven tijdens de wintermaanden.

De dieren worden praktisch volledig gevoederd met gras en grasklaver. Runderen die hoofdzakelijk gras gevoerderd worden, groeien trager en blijven fitter. Het vlees is veel smaakvoller en heeft een meer aromatische, bijna gras-achtige smaak. Ook de ouderdom van de dieren heeft zijn invloed op de smaak. De runderen bij hoeveslagerij De Vierklaver worden gemiddeld 8 jaar oud, soms zelfs 12 à 13 jaar. Dit vertaalt zich naar een rijkere smaak van het vlees. 

Grazen doen de koeien van De Vierklaver nagenoeg het hele jaar door op de weiden rondom het bedrijf. Daarnaast worden ze, in samenspraak met lokale natuurverenigingen, ook uitgezet in naburig gelegen natuurgebieden. Natuurlijke begrazing zorgt voor verschraling van de grond, waardoor er minder gras en dus meer ruimte is voor diverse flora zonder dat de runderen de gronden veel gaan bij bemesten. Soms wordt natuurlijke begrazing ook gebruikt om sommige ruigtes opnieuw weer toegankelijk te maken. Eigenlijk dienen de koeien als natuurlijke, robuuste grasmachines op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor machines. 

Enkel het vlees van vrouwelijke dieren wordt verkocht , en sedert een aantal jaren ook van ossen (gecastreerde stieren). Als stiertjes op jonge leeftijd worden ‘geost’, dan wordt de hormoonproductie afgeremd en zijn ze veel rustiger, waardoor ze niet in competitie treden met de dekstier en ook rust in de kudde brengen. Bovendien groeien zij uit tot grote dieren en heeft het vlees dezelfde smaak en hetzelfde vetpercentage als het vlees van vrouwelijke dieren. 

Het lekkere rundsvlees van hoeveslagerij De Vierklaver vind je bij verschillende horecazaken die klant zijn bij Vanier. Hier vind je een overzicht van onze klanten.


06-10-2024 - Véronique

HOLY COW… dat zijn exact de woorden die je uitroept als je het uizonderlijk duurzame verhaal van Ellen en Luca hoort. Ellen en Luca zijn de bezielers van Holy Cow, Gentse chocolade gemaakt met de meest duurzame cacaobonen van het universum :-). 

Holy Cow = korte keten 

Wie Holy Cow zegt, zegt korte keten. En dat is voor chocolade echt uniek. Korte keten betekent dat er zo weinig mogelijk schakels zijn tussen boer en bord, en dat elke schakel een eerlijk loon krijgt. Wat dikwijls een misvatting is… Korte Keten is niet altijd een lokaal verhaal. Zo zijn we voor cacaobonen, nodig voor de productie van chocolade, nog altijd afhankelijk van een tropisch klimaat. 

Bij Ellen en Luca zijn het aantal schakels tussen (cacao)boon en (chocolade)reep, heel miniem. Ze kennen al de boeren en hun families persoonlijk. Zo kunnen ze ook garanderen dat hun chocolade 100% vrij is van kinderarbeid. Een heel ander verhaal dus dan de chocoladegiganten die hele hoge winstpercentages halen door de cacaoboeren en hun familie uit te buiten. Wist je trouwens dat gecertificeerde cacaobonen – labels zoals UTZ, Cacao Life ed.– geen garantie bieden op menswaardige omstandigheden? Geef ons dus maar de transparante en traceerbare cacao-keten die Holy Cow wél kan garanderen!

Hun verhaal

Ellen en Luca, beide ingenieurs, leerden elkaar kennen in 2011 in Zuid-Indië. Ze werden verliefd op elkaar.. en op de prachtige streek. Toen Luca, enkele jaren later, aan de slag ging voor een cacaoproject, voelde hij dat de tijd rijp was om samen met Ellen terug te gaan naar Zuid-Indië, meer bepaald Kerala. Kerala onderscheidt zich door de uitgestrekte bergbossen en het zachtere klimaat. Gecharmeerd door de vrijgevigheid van de lokale bevolking maar evenzeer ontroerd door hun opvallende armoede, ontwikkelden Luca en Ellen al snel een vurige ambitie om een ​​volledig transparant en eerlijk cacao bedrijf op te bouwen. Ze stampten het bedrijf GoGround Beans & Spices uit de grond, te midden van bossen en ruige bergen. 

Door lange termijnsamenwerkingen op te bouwen met lokale cacaoboeren, hen een eerlijk inkomen te garanderen en door op een ecologische manier te telen, maakten ze van het bedrijf een succesverhaal. Na meer dan 5 jaar van werken en leven in Kerala, kwamen ze terug naar België en waren ze klaar voor een volgende stap in het verhaal… hemelse chocoloade maken van die uitzonderlijk duurzame cacaobonen. En zo werd HOLY COW geboren… 

De smaak van de seizoenen

Doorheen de jaren ontwikkelden Ellen en Luca de nodige expertise en hebben ze de oogst-, gistings- en droogprocessen geperfectioneerd. Daardoor leveren ze vandaag 100% biologische cacao met een verbazend delicaat smaakprofiel.

Net als bij wijn is niet elke oogst hetzelfde. En in een bepaald oogstjaar kan elk seizoen (droog & moesson) zijn eigen rol spelen. In plaats van elke keer een identieke chocolade te willen creëren, omarmt Holy Cow de heerlijkheid van seizoenaliteit. De subtiele smaakverschillen tussen de ‘Monsoon’, gemaakt met cacao geoogst tijdens het regenseizoen (juni-september) en de ‘Dry’ edities, gemaakt met cacao uit het droogseizoen (november – januari), zijn verrassend, natuurlijk en authentiek.

Het HOLY COW assortiment via VANIER

Voor culinaire chefs heeft Holy Cow 3 verschillende producten in hun assortiment, die je gemakkelijk via VANIER kan bestellen.

Zo zijn de drops perfect voor het maken van pralines, desserts, ganache, taarten, ijs, ed. Je kan de drops zowel in de Monsoon als de Dry editie verkrijgen.

De nibs zitten boordevol pure cacaosmaak en hebben een knapperige textuur die lijkt op noten. Nibs zijn gefermenteerde bonen, gedroogd en licht geroosterd om ze vervolgens van de schil te ontdoen en in kleinere stukjes te breken. Ze zijn ideaal om toe te voegen aan smoothies, havermout, muesli, cakemengsels of als topping op ijs, yoghurt of hartige maaltijden zoals salades of geroosterde groenten.

Het cacaopoeder heeft een natuurlijke en fruitige smaak en is helemaal niet bitter. Cacaopoeder wordt verkregen door de geroosterde cacao nibs te vermalen tot een gladde cacaomassa waaruit 80% van de cacaoboter onttrokken wordt. De overgebleven cacaoboter zorgt voor een zachte en ronde smaak van het cacaopoeder waarin je de typische smaaktonen van de cacaobonen nog kan herkennen.

Wil je nog meer ontdekken van Holy Cow, bekijk dan zeker eens dit filmpje! 


06-10-2024 - Véronique