Het natuurvlees bij VANIER is afkomstig van Rundveebedrijf en Hoeveslagerij De Vierklaver uit Lokeren. Annelies en Pieter kweken hun eigen runderen. Voor niet-rundvlees, werken ze samen met kleinschalige, familiale bio-bedrijven. Via VANIER leveren ze aan horeca en handelszaken.
Annelies is de boerin en verzorgt de dieren. Pieter is slager, hij versnijdt de karkassen en maakt de bereidingen. De Vierklaver is een kleinschalig, lokaal familiebedrijf. Jaren geleden nam Pieter het bedrijf over van zijn vader. Momenteel hebben ze een 70-tal dieren. Sinds enkele jaren heeft de boerderij ook het bio-label.
Annelies en Pieter kweken het Blonde Aquitaine runderras. Dit runderras is een heel robuust, natuurlijk ras, afkomstig uit Zuid-Frankrijk dat graast op schrale grond. Het ras bij uitstek voor biologische rundveehouders.
Bij hoeveslagerij De Vierklaver verloopt alles zo natuurlijk mogelijk. Zo worden de koeien pas vanaf hun 3e levensjaar drachtig, wanneer ze volledig volgroeid zijn. Bevruchting gebeurt op een natuurlijke manier zonder kunstmatige inseminatie. Anders dan bij dikbillen, verloopt het geboorteproces natuurlijk en moeten er geen keizersneden uitgevoerd worden. Annelies schiet enkel te hulp bij kalvingen als er problemen zijn, zoals bij een stuitligging. Kalfjes worden geboren tussen eind april en midden juli en worden gezoogd door hun moeder tot het voorjaar. Doordat de kalfjes ook in de winter moedermelk krijgen, zijn ze veel resistenter tegen ziektes. Bijkomend voordeel is dat de moederdieren beter in conditie blijven tijdens de wintermaanden.
De dieren worden praktisch volledig gevoederd met gras en grasklaver. Runderen die hoofdzakelijk gras gevoerderd worden, groeien trager en blijven fitter. Het vlees is veel smaakvoller en heeft een meer aromatische, bijna gras-achtige smaak. Ook de ouderdom van de dieren heeft zijn invloed op de smaak. De runderen bij hoeveslagerij De Vierklaver worden gemiddeld 8 jaar oud, soms zelfs 12 à 13 jaar. Dit vertaalt zich naar een rijkere smaak van het vlees.
Grazen doen de koeien van De Vierklaver nagenoeg het hele jaar door op de weiden rondom het bedrijf. Daarnaast worden ze, in samenspraak met lokale natuurverenigingen, ook uitgezet in naburig gelegen natuurgebieden. Natuurlijke begrazing zorgt voor verschraling van de grond, waardoor er minder gras en dus meer ruimte is voor diverse flora zonder dat de runderen de gronden veel gaan bij bemesten. Soms wordt natuurlijke begrazing ook gebruikt om sommige ruigtes opnieuw weer toegankelijk te maken. Eigenlijk dienen de koeien als natuurlijke, robuuste grasmachines op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor machines.
Enkel het vlees van vrouwelijke dieren wordt verkocht , en sedert een aantal jaren ook van ossen (gecastreerde stieren). Als stiertjes op jonge leeftijd worden ‘geost’, dan wordt de hormoonproductie afgeremd en zijn ze veel rustiger, waardoor ze niet in competitie treden met de dekstier en ook rust in de kudde brengen. Bovendien groeien zij uit tot grote dieren en heeft het vlees dezelfde smaak en hetzelfde vetpercentage als het vlees van vrouwelijke dieren.
Het lekkere rundsvlees van hoeveslagerij De Vierklaver vind je bij verschillende horecazaken die klant zijn bij Vanier. Hier vind je een overzicht van onze klanten.