HOLY COW....!



HOLY COW… dat zijn exact de woorden die je uitroept als je het uizonderlijk duurzame verhaal van Ellen en Luca hoort. Ellen en Luca zijn de bezielers van Holy Cow, Gentse chocolade gemaakt met de meest duurzame cacaobonen van het universum :-). 

Holy Cow = korte keten 

Wie Holy Cow zegt, zegt korte keten. En dat is voor chocolade echt uniek. Korte keten betekent dat er zo weinig mogelijk schakels zijn tussen boer en bord, en dat elke schakel een eerlijk loon krijgt. Wat dikwijls een misvatting is… Korte Keten is niet altijd een lokaal verhaal. Zo zijn we voor cacaobonen, nodig voor de productie van chocolade, nog altijd afhankelijk van een tropisch klimaat. 

Bij Ellen en Luca zijn het aantal schakels tussen (cacao)boon en (chocolade)reep, heel miniem. Ze kennen al de boeren en hun families persoonlijk. Zo kunnen ze ook garanderen dat hun chocolade 100% vrij is van kinderarbeid. Een heel ander verhaal dus dan de chocoladegiganten die hele hoge winstpercentages halen door de cacaoboeren en hun familie uit te buiten. Wist je trouwens dat gecertificeerde cacaobonen – labels zoals UTZ, Cacao Life ed.– geen garantie bieden op menswaardige omstandigheden? Geef ons dus maar de transparante en traceerbare cacao-keten die Holy Cow wél kan garanderen!

 

Hun verhaal

Ellen en Luca, beide ingenieurs, leerden elkaar kennen in 2011 in Zuid-Indië. Ze werden verliefd op elkaar.. en op de prachtige streek. Toen Luca, enkele jaren later, aan de slag ging voor een cacaoproject, voelde hij dat de tijd rijp was om samen met Ellen terug te gaan naar Zuid-Indië, meer bepaald Kerala. Kerala onderscheidt zich door de uitgestrekte bergbossen en het zachtere klimaat. Gecharmeerd door de vrijgevigheid van de lokale bevolking maar evenzeer ontroerd door hun opvallende armoede, ontwikkelden Luca en Ellen al snel een vurige ambitie om een ​​volledig transparant en eerlijk cacao bedrijf op te bouwen. Ze stampten het bedrijf GoGround Beans & Spices uit de grond, te midden van bossen en ruige bergen. 

Door lange termijnsamenwerkingen op te bouwen met lokale cacaoboeren, hen een eerlijk inkomen te garanderen en door op een ecologische manier te telen, maakten ze van het bedrijf een succesverhaal. Na meer dan 5 jaar van werken en leven in Kerala, kwamen ze terug naar België en waren ze klaar voor een volgende stap in het verhaal… hemelse chocoloade maken van die uitzonderlijk duurzame cacaobonen. En zo werd HOLY COW geboren… 

 

De smaak van de seizoenen

Doorheen de jaren ontwikkelden Ellen en Luca de nodige expertise en hebben ze de oogst-, gistings- en droogprocessen geperfectioneerd. Daardoor leveren ze vandaag 100% biologische cacao met een verbazend delicaat smaakprofiel.

Net als bij wijn is niet elke oogst hetzelfde. En in een bepaald oogstjaar kan elk seizoen (droog & moesson) zijn eigen rol spelen. In plaats van elke keer een identieke chocolade te willen creëren, omarmt Holy Cow de heerlijkheid van seizoenaliteit. De subtiele smaakverschillen tussen de ‘Monsoon’, gemaakt met cacao geoogst tijdens het regenseizoen (juni-september) en de ‘Dry’ edities, gemaakt met cacao uit het droogseizoen (november – januari), zijn verrassend, natuurlijk en authentiek.

 

Het HOLY COW assortiment via VANIER

Voor culinaire chefs heeft Holy Cow 3 verschillende producten in hun assortiment, die je gemakkelijk via VANIER kan bestellen.

Zo zijn de drops perfect voor het maken van pralines, desserts, ganache, taarten, ijs, ed. Je kan de drops zowel in de Monsoon als de Dry editie verkrijgen.

De nibs zitten boordevol pure cacaosmaak en hebben een knapperige textuur die lijkt op noten. Nibs zijn gefermenteerde bonen, gedroogd en licht geroosterd om ze vervolgens van de schil te ontdoen en in kleinere stukjes te breken. Ze zijn ideaal om toe te voegen aan smoothies, havermout, muesli, cakemengsels of als topping op ijs, yoghurt of hartige maaltijden zoals salades of geroosterde groenten.

Het cacaopoeder heeft een natuurlijke en fruitige smaak en is helemaal niet bitter. Cacaopoeder wordt verkregen door de geroosterde cacao nibs te vermalen tot een gladde cacaomassa waaruit 80% van de cacaoboter onttrokken wordt. De overgebleven cacaoboter zorgt voor een zachte en ronde smaak van het cacaopoeder waarin je de typische smaaktonen van de cacaobonen nog kan herkennen.

Wil je nog meer ontdekken van Holy Cow, bekijk dan zeker eens dit filmpje! 



Eva Sonck - 14-03-2022