HumusMarc en Bénédicte Verhofstede-Versele telen biologisch granen (oerspelt, rogge, quinoa, gierst) en vlinderbloemigen op 10 ha zandgrond in Zulte. De oogst wordt in de hoevewinkel van het bedrijf verkocht in graan- en meelvorm.

Primair doel: de bodem verbeteren voor gezond en vitaal voedsel! Het bedrijf van Marc en Bénédicte heet niet toevallig HUMUS.

Hun basisfilosofie? Een levende bodem met veel humus is de sleutel tot een gezonde en vitale voeding, biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid voor de komende generaties. Het herhaaldelijk gebruiken van eigen bereide humusrijke compost op het bedrijf heeft de bodemkwaliteit gevoelig verhoogd. Die ervaring brengen ze naar buiten via persoonlijk advies, lezingen, rondleidingen en workshops. Bodemkwaliteit heeft wel degelijk een impact op de kwaliteit van onze voeding en dus ook op onze gezondheid. Schrale bodems brengen schrale voeding voort en dat maakt ons ziek.

Een bodem herstellen: hoe doe je dat? De juiste bodembewerking met de CAMPAGNOLE, de inzet van groenbemestermengsels: het speelt allemaal mee. Maar de oplossing ligt vooral bij het kwalitatief composteren met als eindresultaat HUMUS. Marc en Bénédicte helpen boer en (hobby)tuinder, tot over de grenzen heen, de natuurlijke kringlopen te begrijpen en te herstellen vanaf de humusopbouw tot de menselijke gezondheid.

OERSPELT en ROGGE Oerspelt wordt hier op een natuurlijke en biologische wijze geteeld. Dit is een van oudsher 100% genetisch zuiver speltras en is voor mensen met bijvoorbeeld een tarweallergie echt veilig. Daarnaast wordt rogge geteeld van het oude landras ‘Sint Jans rogge”, een soort die vroeger op grote schaal op de arme zandgronden werd geteeld. Sint Jans rogge heeft een uitgebreid en diep wortelgestel en beschikt daardoor rijkelijk over water en voeding voor zijn ontwikkeling.

QUINOA en GIERST Eeuwenlang wordt quinoa geteeld op de oude en droge hoogvlakten van Bolivië en Peru. Nu wordt quinoa in Zulte op de biologische boerderij geteeld sinds 2015. Quinoa bevat een hoger eiwitgehalte dan granen, heeft een goede verhouding van alle aminozuren, heeft een hoog vezelgehalte, levert mineralen en vitaminen aan en is glutenvrij. Gierst is een glutenvrij graansoort met hoge voedingswaarde. Het is rijk aan Ijzer en Koper, evenals aan Magnesium, Mangaan, Fosfor, vit. B1 en B6. Gierst is eveneens bron van Zink, vezels en eiwitten.

LINZEN Linzen zijn peulvruchten en lichter verteerbaar dan andere peulvruchten. Linzen bevatten tal van interessante voedingsstoffen met name voor wie graag wat minder vlees eet. Ze zijn een goede bron van eiwitten. Samen met volle granen, zaden en groenten leveren ze een complete maaltijd aan. Ze doen het heel goed in combinatie met wortelgroenten.Contactgegevens
0472970277
info@groenhof-online.be
www.bio-compost.be

Klik hier om alle producten van Humus in de webshop te bekijken


Humus